VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ
TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
Chemická sedimentace představuje vysrážení látek z pravých nebo koloidních roztoků. Uskutečňuje se ve vodním prostředí, které se, na rozdíl od sedimentace mechanické, vyznačuje relativně plochým, vyrovnaným reliéfem. Chemickou sedimentaci přímo ovlivňují nebo se při ní uplatňují alkalita nebo acidita prostředí (pH), oxidačně redukční potenciál (Eh), chemické složení roztoku, obsah CO2 ve vodě, teplota a tlak.Ve většině případů jde o faktory lokálního významu, jejichž uplatnění může být v různých částech pánve odlišné, všechny však ovlivňují stupeň rozpustnosti minerálních látek, který má rozhodující vliv na rozpouštění nebo vylučování chemických sloučenin.
příprava vzorků a grafické zpracování Ing. Lenka Petrušková, PhD. email: lenka.petruskova@vsb.cz místnost: A812 |
fotodokumentace Ing. Jiří Mališ, PhD. email: jiri.malis@vsb.cz místnost JB 441 |
text Ing. Tomáš Daněk, PhD. email: tomas.danek@vsb.cz místnost: JA 408 |